FRA KORN TIL BORD



I denne utgaven av Sanselig Samspill var vårt daglige brød i fokus. Vi ville at elevene skulle bli bevisste på hva som skal til for å gi mennesket energi.

Vi startet med sola og endte opp med hjembakte brød pakket inn i gråpapir med ei opskrift på.


Det handlet om hvordan solas energi er utgangspunkt for kornets vekst - all vekst!! Alt henger nøye sammen og vi er forbundet med naturens kraft.

Vi så på Eva B´s film ALCHYMI om brødets poesi, som har vært vist på utstillinger og festivaler rundt om i vereden. Filmen viser hvordan natur og kultur smelter sammen og hvordan brødbaksten blir til kunst som beveger seg ut av galleriet og rett på kjøkkenbordet! Filmen får oss til å reflektere over hvordan skapelsen av vårt daglige brød kan være en poetisk, vakker og langsom prosess som gjenoppretter forbindelsen mellom natur og kultur. http://poeticsofbread.blogspot.com/

Filmen skulle være "bakteppe" og inspirasjon for dagen.

Så kvernet vi rug og spelt på steinkvern.





Melet bakte vi til flotte og saftige brød.

Vi så også en film fra Hamar Folkemuseum om hvordan kornet har blitt høstet opp gjennom historien. Elevene tegnet kulltegninger av de ulike kornslagene.


"Jeg er havren jeg har bjeller på"....sang vi får å huske havren.
"Rugen er grønngrå og mer avlang og hard" - var det noen som bemerket.
"Hveten er rundaktig og har en nedhuling i midten."
Byggen var kanskje den vanskeligste å gjenkjenne siden den ligner mye på hveten i både aks og korn, men busten på akset er lengere og kornene spissere i hver ende. Bygg var det viktigste kornslaget i Nord-Norge siden det har kortest modningstid.

Til slutt skrev alle oppskrifta på gråpapir og pakket inn sine brød for å få den med hjem.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar